5de editie appelpersdag in Bornem

17 September 2016

5de editie appelpersdag in Bornem

  Vandaag, zaterdag 17 september 2016  komt de mobiele fruitpers opnieuw naar Bornem. Op die dag brengen tientallen inwoners van Klein Brabant hun versgeplukte appelen naar het kardinaal Cardijnplein om ze te laten persen tot appelsap. Zo wordt er op die ene dag ongeveer 10 ton fruit geperst tot erg lekker appelsap. Het initiatief is al aan zijn vijfde editie toe en kwam er onder impuls van groene schepen Tom Van Bel.

"Appels plukken is iets wat bijna iedereen kan. Vele appels gaan echter verloren voor de oogst omdat ze niet worden geplukt. Enkele jaren geleden zag ik dat er een techniek bestond om appels te bewaren door ze te persen tot sap. Toen vonden we een fruitperser uit  Zevergem bereid om naar Bornem te komen om onze appels te persen tot appelsap. Dat gebeurt allemaal ter plaatse op het Cardijnplein want de appels gaan meteen na het pasteuriseren in een vacuum vat van 5 liter en het fruitsap blijft 2 jaar perfect houdbaar."

Het is ondertussen de vijfde editie van het appelpersen in Bornem en vandaag zal 10 ton fruit worden verwerkt tot 8000 liter appelsap. Op 7 oktober is er een tweede plukdag voorzien voor de wat latere appelsoorten.

Speciaal dit jaar is de oogst van het Ateljeeke, een jeugdbeweging uit Wintam. Zij zullen 500 kg appelen plukken en persen om te verkopen aan vrienden en sympathisanten. Dit om hun jeugdlokaal te financieren dat wordt verbouwd.

Meer info:

Tom Van Bel

0497 25 21 10