
Eén van zulke oplossingen is een plukboerderij of zelfoogstboerderij. Het is een vruchtbare samenwerking tussen een landbouwer, de afnemers en de natuur. De landbouwer verbindt er zich toe om (biologische) groenten te kweken en in samenspraak met de afnemers wordt er een prijs bepaald. De afnemers kopen een abonnement en komen de groenten zelf oogsten. Er wordt ook afgesproken dat op één of meerder momenten per jaar de afnemers komen helpen op het land.
Dit systeem biedt meer voordelen dan de huidige landbouwindustrie. Zowel de boer als de klant krijgen een eerlijke prijs die ze zelf onderhandeld hebben, de teelt gebeurt ecologisch zonder dat er overheidscontrole nodig is, want de abonnees zijn niet alleen afnemers maar ook medewerkers en controleurs. De boer is verzekerd van zijn afzet en hoeft zijn oogst niet meer te verplaatsen naar een veiling, de klanten komen immers naar zijn eigen veld. Door de kleinschaligheid, het lokale karakter, de seizoensgebonden teelt en biologische werkwijze is een plukboerderij een plek waar mensen elkaar ontmoeten, zich terug verbinden met de natuur op een gezonde manier en ook kinderen weer kunnen zien dat bijvoorbeeld worteltjes niet uit een fabriek komen, maar uit de grond.
We hebben in Klein-Brabant plukboerderijen nodig. Op zondag 29 januari 2012, van 13.30u tot 18.00u, zal in Zaal Centrum, Jan Hammeneckerstraat 32 te Breendonk de film 'A Farm for the Future' (over permacultuur) getoond worden. Na de film wordt de werking van de zelfpluktuin van Schelle voorgesteld en is er een nabespreking over het thema. Allen daarheen!
Door: Sven Abbeloos (inschrijven: [email protected] of 038305098)
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter