Bornem doet wat Vlaamse Regering vertikt te doen

16 Maart 2016

Bornem doet wat Vlaamse Regering vertikt te doen

?Of nog, met een quote van onze schepen van Openbaar Groen Tom Van Bel: "In die drie jaar dat ik schepen ben, heb ik geen enkele vraag gekregen om een boom te planten, erger nog, ik heb tientallen aanvragen gekregen om bomen te vellen."  bomen

Dan maar zélf de koe bij de horens gevat. In Bornem hebben we onlangs 10218 geplant. Waarom geen 10200 of 10220, denkt u dan? Die 18 staan voor de 18 eiken die in Breeven gesneuveld zijn om de atletiekpiste en het voetbalterrein te vrijwaren.

 

In de plaats staan er nu 18 nieuwe jongvolwassen bomen. In totaal gaat het om 5 ha bos ? te vergelijken met 10 voetbalvelden: dat is op Vlaams niveau misschien een peulschil als je weet dat er in Vlaanderen dagelijks (!) meer dan 6 ha pen ruimte verdwijnt. Maar voor Bornem is het een hele opsteker.

 

De twee locaties van de nieuwe bomen zijn de Hoogheide (Branstbos) en het Breeven. Eerlijk is eerlijk, in het Branstbos was het geen compleet nieuw bos, maar hebben we 5000 wintereiken vervangen die twee droge lentes niet overleefd hebben. We kregen hier flinke hulp van de omliggende scholen: Freinetschool 't Hinkelpad, St.-Bernardus en de Appelboom. De meter en de peter voor dit bos zijn Katleen Van Ruyskensvelde en Jef Schokkaert. Zij houden hier een oogje in 't zeil.

 

Het Breevenbos daarentegen is wél een volledig nieuw aangeplant bos met circa 5000 bomen. Tot voor kort gebruikte een landbouwer dit stukje natuurgebied als graasweide. Ook hier konden we rekenen op de hulp van verschillende scholen en verenigingen (De Linde, Sparta atletiekvereniging). Meter en Peter van dit natuurgebied zijn Ianka Fleerackers en Hendrik D'Hertefelt. De laatste 200 bomen zijn voor het geboortebos bestemd. 

 

Met dit project zetten we Bornem op de Vlaamse groene kaart. Groen Bornem draagt hiermee zijn steentje bij tot het verwezenlijken van de Burgemeestersconvenant en het verminderen van de CO2-uitstoot. Welke gemeente volgt, om mee het tij te helpen keren?

(Dit project loopt in samenwerking met Bos+, Eandis en een privésponsor).