Bornem maakt zelf haar stroom en bespaart veel gas

01 Februari 2018

Bornem maakt zelf haar stroom en bespaart veel gas

In het kader van het burgemeestersconvenant voert de gemeente Bornem momenteel grootse renovatiewerken uit in het zwembad.in Breeven. De volledige groep die het zwembad verlucht wordt vervangen door een nieuwe ,heel performante installatie. ( zie rubriek 4214 in studie essa ) Die moet er voor zorgen dat de 'vuile' warme lucht afkomstig van de verdamping uit het zwembad water niet langer wordt naar buiten geblazen, maar eerst wordt gefilterd en door een warmtewisselaar gestuurd. Daar wordt de warme uitgaande lucht gekruist met inkomende koude lucht die zo wordt opgewarmd.

 

 

 

 

Deze investering van meer dan 165.000 euro heeft een enorm potentieel om gas te besparen. Het is immers zo dat het zwembad van de gemeente voor 40 % van de gemeentelijke gasfactuur verantwoordelijk is. Door de nieuwe luchtgroep zal dit tot 40 % verminderen. Het extra stroomverbruik van de warmtewisselaar is relatief.

Bovendien blinken op het dak van het zwembad sinds enkele weken 400 nieuwe zonnepanelen.  Die wekken jaarlijks 70 Mwh op en zullen zo de volgende jaren de verbruikte stroom in het zwembad deels compenseren.  Om een idee te hebben van de grootte van de installatie : Jaarlijks zorgt de opbrengst van de PV panelen voor 30 gezinnen voor een heel jaar stroom

Heel dit verhaal kost geld, maar zoals u wellicht weet hebben we na een tweede ronde ook subsidies gekregen van de Vlaamse overhead. Zo zullen bv de werken en installatie van de panelen volledig met subsidies worden afgedekt.

In bijlage vindt U het rapport van het studiebureau Essa dat deze grondige renovatie  ondersteunde.

Indien U meer inlichtingen wenst over deze mooie realisatie kan U ons steeds contacteren.

Meer info over dit persbericht

Nicole Van Praet en Tom Van Bel

BIJLAGEN:

studie_essa_2015.pdf