De "Warmen Hof" zet zijn tuinpoorten wijd open op de ecotuinendag
02 Juni 2016
Welkom op de Ecotuinendag op zondag 5 juni In de sfeervolle tuin van de Bornemse abdij ontdek je op zondag 5 juni van 10 tot 18 uur vergeten groenten en kruiden en leer je welke bloemen en planten ideaal zijn voor bijtjes.
Bovendien bieden wij verschillende standen en workshops aan:
- Bijenhotel maken,
- Leer composteren,
- Demo van een hakselaar,
- Honing slingeren,
- Workshop 'no food to waste',
- Afvalpreventiemobiel,
- Nestkastjes maken,
- Blote voetenpad,
- Répair café?
Een organisatie van de gemeente Bornem, samen met VELT, Vlaco, Bornemse compostmeesters en vele andere organisaties, zoals zadenbib Puurs, Repair Café, LETS, Transitie Klein-Brabant, Sint-Ambrosiusgilde (imkers), Ivarem, Wereldwinkel Bornem, Vegabites, Kluswerken Patrick Bastin, Attentus, Metier, Natuurpunt, Dronebee, Stoel zoekt lief, Herman Jacobs ?
Leuk: Leerlingen van de Bornemse muziekacademie zorgen voor de muzikale omlijsting tijdens die dag!
Kom dus zeker naar "De warmen hof", tuin van de Bornemse abdij, Kloosterstraat 74, Bornem.
Meer info bij milieu, tel. 03 890 69 22, [email protected]
Hieronder vind je als bijlage het plan van de abdij met de verschillende activiteiten.
En ook: unieke boekbanden te bekijken in de abdij op 4 en 5 juni
Drie uitzonderlijke boekbanden werden onlangs gerestaureerd dankzij de financiële ondersteuning van Club 51 Klein-Brabant. De tentoongestelde boeken zijn van grote waarde en kunnen zelfs werelderfgoed genoemd worden.
Op zaterdag 4 en zondag 5 juni kan je van 10 tot 18 uur in de kapittelzaal van de Sint-Bernardusabdij enkele bijzondere boekbanden komen bekijken. De scheuren in de boekbanden werden hersteld, losse bladen bijgewerkt, valse kreuken in kaarten en etsen verwijderd. Tenslotte werden stevige conservatiedozen gemaakt zodat ze vanaf nu beter beschermd zijn.
De Delftse Bijbel uit 1477 brengt ons naar het begin van de boekdrukkunst en is het eerste Nederlandstalig gedrukte boekwerk in de Nederlanden. Uniek en bovendien zijn hiervan slechts een 50-tal exemplaren bewaard.
De Stedenatlassen van Joan. Blaeu bevat meer dan 100 prachtige plattegronden van de Nederlandse en Belgische steden. De atlas werd gedrukt in 1649 en de afgebeelde plattegronden behoren tot ons cultureel erfgoed.
Het Kruydtboeck van Rembert Dodoens (1644) vormde dan weer de basis van de botanica en was in die periode ook één van de belangrijkste boeken na de bijbel.