Eindejaarswens van onze voorzitter

14 December 2017

Eindejaarswens van onze voorzitter

Op de laatste gemeenteraad van 2017 vroeg onze voorzitter, Nicole Van Praet, het woord voor volgende eindejaarsboodschap:   Geachte voorzitter, waarde collega's en toehoorderes in de zaal,

Vandaag zijn we hier met z'n allen om de laatste gemeenteraad van het jaar 2017 bij te wonen. Een gemeenteraad is voor mij persoonlijk een heel belangrijk gebeuren waar wij, de verkozenen van iedere politieke partij onze standpunten verdedigen en onze stemmen uitbrengen. Het uiteindelijke doel van een gemeenteraad is het welzijn van de inwoners van de gemeente te garanderen.

 

Slagen wij daar altijd in?

Volgens mij is dit de grote uitdaging van ons allemaal om naar eer en geweten zijn stem uit te brengen. Daar zal de kiezer uiteindelijk moeten over oordelen.

Houden wij met z'n allen van ons Beurm ja daar ben ik voor 100% van overtuigd. Er zijn niet veel gemeenten waar een abdij kan omgevormd worden tot wooneenheden voor de inwoners. Met als kers op de taart een park voor iedereen. 

 

Gaan we fier zijn als het cc ter Dilft officieel zal opengaan? Jazeker. Gaat de oppositie zeggen dat het te duur is? Jazeker. Gaan we met z'n allen naar voorstellingen gaan, naar de Bib, of een hapje eten of drinken in het cultuurcafé? Jazeker.

Een democratie moet je koesteren en eigenbelang mag niet het voortouw nemen.

Gaan we met de buurtbus naar het centrum van Bornem rijden vanuit de deelgemeenten? Jazeker.

Minder CO2-uitstoot, minder parkeerproblemen, minder files in het centrum van Bornem. Of nemen we een elektrische deelfiets? Kunnen we onze eigen fiets veilig stallen in een afgesloten fietsstalling aan het station? Verre toekomst? Neen, realiteit.

Nemen we ook onze fiets om onze pareltjes te bezoeken met de kinderen, zoals de kinderboerderij waar het nieuwe wandelpad en het educatief natuurcentrum terug zal opgebouwd worden?

 

De zonnepanelen op het dak van het zwembad, brandweerkazerne, CC Ter Dilft zal onze energie factuur doen dalen.  Ook het aanbrengen van de Ledverlichting in Mariekerke, Wintam, en Eikevliet, zal ervoor zorgen dat de uitgaven gevoelig verminderen.

 

In de gemeenschapshuizen van de deelgemeenten kan jong en oud nu ook samen genieten van de buurtmaaltijden. Samen eten kan de eenzaamheid doorbreken en doet warme buurten ontstaan.

Buurten waar mensen in een groene omgeving wonen en waar je nog rust kan vinden en kinderen nog ongedwongen kunnen spelen. Betaalbaar wonen met een buurtwinkel en een warme bakker op loopafstand doet een buurt herleven.

 

Is dit een droom? Kunnen we daar samen iets aan doen? Jazeker.

 

Politiek bedrijven anno 2017 is geen evident gegeven. Mensen volgen het politieke gebeuren op de voet en hebben veel vertrouwen verloren in hun beleidsmakers.

Kunnen wij het tij alsnog keren? Jazeker.

Een democratie moet je koesteren en eigenbelang mag niet het voortouw nemen.

 

Hebben wij meningsverschillen gehad met onze coalitiepartner? Jazeker.

In elk huwelijk zijn er moeilijke momenten en moeten er toegevingen gedaan worden. We zijn echter vastberaden om samen door te gaan tot het einde. Dit zijn we verschuldigd aan de bevolking. Een goed beleid voeren is de taak van ieder van ons.

Ik dank de oppositie voor hun niet aflatende inzet om samen met de meerderheid voor een Bornem te streven waar we allemaal graag vertoeven.

Kunnen wij het tij alsnog keren? Jazeker.

Geloof ik daarin? Jazeker.

Nicole Van Praet, voorzitter Groen Bornem.

Groen Bornem wenst iedereen prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2018.