Gemeente Bornem ondersteunt circulair aankopen

13 Juni 2017

Gemeente Bornem ondersteunt circulair aankopen

Samen met meer dan 130 andere deelnemende bedrijven en organisaties  zoals o.a. OVAM, Ikea, Colruyt, ING, VRT? gaf gemeente Bornem vandaag de aftrap van de Green Deal Circulair Aankopen. Deze Green Deal is een initiatief van Vlaanderen Circulair, VVSG, The Shift en Bond Beter Leefmilieu. Minister Schauvliege maakt nog dit jaar 1,7 miljoen euro extra middelen vrij voor circulaire economie-projecten. Een gedeelte daarvan wordt gereserveerd om de pilootprojecten circulair aankopen financieel te ondersteunen.  Het systeem van de circulaire economie richt zich op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies. Circulair aankopen is dan ook een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je verandering koopt, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties.

De ondertekenaars van de Green Deal engageren zich om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten te realiseren tegen juni 2019. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Concreet denken we in Bornem aan de vernieuwing van de verlichting in het zwembad. We bekijken of het mogelijk is om licht te kopen als een dienst in plaats van nieuwe armaturen en kabels aan te schaffen.
Maar ook de kantoorinrichting van de uitvoerlingsdienst of het delen van auto's en fietsen zijn vormen van circulaire economie. Dat willen we de volgende jaren verder uitbouwen.