Vlaanderen is nog lang niet volgebouwd

16 Januari 2013

deredactie.be - vr 23/11/2012 - 06:40 Vlaanderen is nog lang niet volgebouwd"Volgens de makelaarsfederatie BIV is er nog plaats voor 100.000 nieuwe woningen. Minister Muytens wil niet alle gebieden vrijgeven maar wel bekijken wat mogelijk is.Vlaanderen is nog lang niet volgebouwd, zegt de makelaarsfederatie Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars BIV. Volgens de federatie is er op korte termijn zeker plaats voor 100.000 nieuwe woningen in gebieden die bestemd zijn voor woonuitbreiding.

Die woonuitbreidingsgebieden zijn volgens de makelaars voor niet meer dan 37 procent bebouwd. Ze vragen dan ook, samen met de bouwsector, aan de Vlaamse regering om die gebieden snel vrij te geven. Het gaat vooral om ruimte in Limburg en Oost-Vlaanderen.

Theoretisch gezien is er nog ruimte voor meer dan 200.000 woningen, maar niet alle voorziene gebieden zijn nog geschikt om er te bouwen omdat ze bijvoorbeeld in een overstromingsgebied liggen. Op korte termijn is er volgens het BIV zeker plaats voor 90.000 tot 101.000 woningen in de gebieden die al als woonuitbreidingsgebied zijn ingekleurd.

Als er meer bouwgrond op de markt komt, "zullen de prijzen zakken en wordt wonen weer betaalbaar", zegt de makelaarsfederatie.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zegt dat hij niet zomaar alle woonuitbreidingsgebieden kan vrijgeven. Wel wil hij gebied per gebied "verstandig" bekijken waar er mogelijkheden zijn, zei hij in "De Ochtend" op Radio Een.Muyters zegt niet van plan te zijn alle woonuitbreidingsgebieden die voorhanden zijn aan te snijden. De minister merkt op dat daar ook regels aan gebonden zijn. Hij wil bekijken welke gebieden wel in aanmerking komen om aangesneden te worden en welke drempels daarvoor weggenomen moeten worden.