Voorlopig geen appartementen aan het Mannenwiel

15 November 2017

Groen is tevreden met de beslissing van de provinciale deputatie. Lees hieronder de artikels uit de Standaard en HLN van 10/11/2017: BORNEMGeen appartementen aan Mannenwiel

De provincie heeft de vergunning van de gemeente verworpen voor de bouw van drie appartementsblokken op de Temsesteenweg in Bornem. Die beslissing kwam er nadat omwonenden beroep hadden aangetekend. Buurtcomité 'De Wiel is van ons allemaal' maakte zich zorgen over mogelijke verzakkingen in de buurt door het oppompen van grondwater tijdens de bouw van ondergrondse garages. Ze uitten ook hun bezwaar over de belasting op de natuur en op het verkeer. De beslissing van de provincie voorkomt de bouw van het project Mannenwiel van vastgoedbedrijf Domi Cura. Het actiecomité hoopt nu op eenzelfde beslissing voor een project van Brabo Immo. Die plant twintig flats bij de Rijkenhoek.

'De huidige uitspraak is een precedent voor de inplanting van grote bouwprojecten vlak bij of in de natuur. Het zal in de toekomst allicht een bovenlokale impact hebben op de ruimtelijke ordening', zegt Ward Govaerts van het actiecomité. (kvro)

(De Standaard 10/11/2017)

 

Provincie zegt 'neen' tegen bouwproject Mannenwiel

  • 10 november 2017 
  • 03u36

DEEL5

BORNEM De deputatie van de provincie Antwerpen geeft geen vergunning voor het bouwproject Mannenwiel in Bornem. Het schepencollege gaf eerder wél groen licht, maar bewonersgroep 'De Wiel is van ons allemaal' protesteerde bij het provinciebestuur en krijgt nu gelijk. Over het project Rijkenhoek wordt later een beslissing genomen.

De bewoners van de Rijkenhoek en Temsesteenweg in Bornem protesteerden als actiegroep 'De Wiel is van ons allemaal' de voorbije maanden tegen twee geplande bouwprojecten in hun buurt, goed voor 55 nieuwe appartementen: "We vrezen verzakkingen en barsten in onze woningen tijdens de werken, toenemend autoverkeer in de te smalle straten én vinden dat de projecten de prachtige natuur van het waardevolle Mannenwiel te veel aantasten."

Het Bornemse gemeentebestuur gaf beide projecten een vergunning, Mannenwiel moest wel met zo'n 20 procent inkrimpen. Eén van de vier gebouwen met 7 flats verdween uit de plannen. 'De Wiel is van ons allemaal' trok echter naar het provinciebestuur: "We willen dat de volledige zone bij het water behouden blijft", klonk het.
 

De beslissing over de dossiers werd meermaals uitgesteld, het provinciebestuur vroeg ook bijkomende onderzoeken. Nadat de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar in beide dossiers negatief advies gaf, besliste de deputatie donderdagmiddag om géén vergunning af te leveren voor het bouwproject Mannenwiel net naast de visvijver aan de Temsesteenweg in Bornem.

"Wij zijn heel tevreden met deze beslissing, het is het resultaat van het harde werken en constante inzet van heel veel mensen", zegt Ward Govaerts namens de actiegroep. "Voor het project Rijkenhoek is de uiterste beslissingsdatum 23 november, wij hopen dan natuurlijk op even goed nieuws."

Investeerder Joost Ham is niet van plan het project zomaar te schrappen. "Ik wil het dossier nu graag eerst bestuderen, en overleggen wat onze mogelijkheden zijn. Misschien moeten we nog verder van het water blijven, volledig langs de straatkant bouwen? Een consensus moet mogelijk zijn." (EDT)

(HLN 10/11/2017)