Wat loopt er mis met de belbus?

29 September 2012

Wat loopt er mis met de belbus?

Hoewel het een prachtig initiatief is, loopt het geregeld mank met de belbus. Hierna enkele bedenkingen:Er loopt heel wat mis met de coördinatie in de Belcentrale:

  • Belcentrale is dikwijls NIET bereikbaar;
  • Iemand wil extra mee met andere reiziger voor zelfde traject ? men belt daarvoor naar centrale ? antwoord: KAN NIET, men moet 2u vooraf bellen (belbus is echter slechts met 1 persoon bezet = er is dus nog ruimte);
  • Belbus rijdt veel KM "verloren", terwijl hij dikwijls NIET beschikbaar is voor sommige aanvragen (wij hebben tijdens onze KN-wand. zelf vastgesteld dat hij 3x passeert op zelfde traject binnen een tijdspanne van 40');
  • 2 Belbussen rijden soms vanuit Wintam over zelfde traject na elkaar tot Bornem.

 

2 u. vooraf bellen is niet eenvoudig voor de terugrit, bv. bij doktersbezoek of andere afspraken ? men weet nooit vooraf wanneer men de Belbus terug nodig heeft; soms is hij bij de terugrit ook niet beschikbaar.

Soms rijdt de Belbus snel na A naar B, maar in andere gevallen rijdt hij zeer ver rond en is men een stuk later op de bestemming. Uur van aankomst op bestemming is dan ook zeer uiteenlopend (moeilijk voor afspraken).

Voorbeeld:

Vanuit Eikevliet via Lippelo naar Bornem Centrum: in het weekend is de Belbuscentrale enkel op zaterdag "open", maar op zaterdagnamiddag geraakt men meestal niet meer binnen.

Als men 3 x niet opdaagt komt men op "zwarte lijst" (evident); maar als men ziek geworden is en men wil de centrale verwittigen, maar men raakt NIET "binnen", is er een probleem (heeft zich voor gedaan).

Soms boekt men voor 2 dagen de Belbus, maar dan wordt dat verkeerd geregistreerd.

Inwoners van Wintam voelen zich door deze situatie geïsoleerd.

Verbinding naar Geriatrie in Willebroek is een probleem; de Belbus mag niet tot Willebroek rijden (enkel Klein-Brabant, min Breendonk).

Opstapplatform voor rolstoelen werkt niet altijd.

Belbus komt soms gewoon niet opdagen.

Positief: de chauffeurs zijn steeds vriendelijk!

Ons voorstel:

Belbus vast circuit (vaste uurregeling) laten afleggen om de 2 u door de dorpskernen die nauwelijks met een vaste buslijn bediend worden: Wintam ? Eikevliet (en misschien Weert), met een verbinding tot Bornem Centrum.

Nicole Van Praet

Voorzitter Groen Bornem

Kandidaat gemeenteraad en provincieraad