Zuinige openbare verlichting bespaart de gemeente veel geld!
29 September 2012

Openbare verlichting is verantwoordelijk voor van de stroomfactuur van de gemeente.meer dan de helft
Het gaat dan ook om 2.000.000 kWh per jaar, het jaarlijks verbruik van 400 gezinnen in Bornem. De factuur van meer dan 250.000 euro kan op 10 jaar tijd met 40 % dalen door gerichte investeringen in best beschikbare technieken op vlak van verlichtingsarmaturen, lampen en de brandduurregeling.
Al verdient deze investering zichzelf binnen tien jaar terug, ze moet wel eerst betaald worden. Een samenwerking met een privé partner is een optie. Bij openbare verlichting is dat een uitstekende benadering. Kijk maar naar het voorbeeld van St Niklaas, waar op 4 jaar tijd 512.000 kWh bespaard werd.
Vraag is of het wel veilig is om licht te dimmen ? Dat hangt gewoon af van het soort lamp dat men gebruikt. De hoeveelheid licht wordt hierbij afgestemd op de verkeersintensiteit. Verlichtingsinstallaties worden ontworpen op basis van de drukste momenten van de dag. Buiten de spitsuren is een lager lichtniveau tot 40% voldoende, zonder afbreuk te doen aan de verkeersveiligheid. Dit project bespaart 49% energie door dynamische verlichting. En soms moet je het licht gewoon uitdoen ?
Tom Van Bel
Gemeenteraadslid en tevens "energiedokter"