Gezonde realisaties

06 Juni 2018

Bornem heeft een grondgebied met 43% aan groene ruimte. Daar zij we bijzonder trots op. Hiermee zijn we met kop en schouders koploper in de regio. Waar we met Groen Bornem minstens even fier op zijn, is dat we met onze kleine partij het groene imago van Bornem de laatste 6 jaar gevoelig hebben kunnen vergroten. Hierna leest u wat wij de laatste 6 jaren voor Bornem, en vooral voor u, gerealiseerd hebben. Het geeft ons in elk geval veel zin om op hetzelfde elan voor iedereen in Bornem verder te doen.

Natuur

Zelfs met een al hoog gehalte aan groene ruimte zijn we er in de laatste 6 jaar in geslaagd om méér bos en natuurgebied aan te leggen dan in de laatste 40 jaar. In Branst hebben we samen met de schoolkinderen het “Branstbos” heraangeplant en in Breeven groeit nu een nieuw bos (4 ha). In Bornem Centrum krijgt het Abdijpark volop vorm. Weldra zal iedere Bornemnaar kunnen genieten van de rust en de natuur in hartje centrum.

Eikevliet zal terug haar naam alle eer aandoen, want het landschap wordt er terug hersteld met o.a. de aanplant van vele eiken. De Bommeldijk krijgt terug een trage wegfunctie. Ook elders in Eikevliet, Branst, Weert en Buitenland zijn er trage wegen in ere hersteld.

In Buitenland verdwijnt een jachtgebied omdat het qua omvang niet voldoet aan de normen. Maar dit was wel de aanzet voor betere afspraken met de jachtverenigingen.

 

Milieu

Bornem als Vlaamse trendsetter: de roze zak is intussen voldoende ingeburgerd. Maar minder plastic gebruiken is nóg beter. Wij gebruiken alvast herbruikbare tassen bij het winkelen. De gemeente is ook lid van de Statiegeldalliantie om het hergebruik van allerlei flessen aan te moedigen.

Het aantal groene meters en peters stijgt naar ongekende hoogte: 100 mensen die in hun buurt een oogje in het zeil houden en zwerfafval verwijderen. Zij worden elk jaar bedankt voor hun inzet  tijdens de gezellige Ecotuinendag.

Sluikstorter, opgelet! Met de nieuwe mobiele camera’s wordt het nu makkelijker om u te betrappen of op te sporen.