Al eens over een paardenbos gehoord?

02 November 2021

Al eens over een paardenbos gehoord?

Paarden houden is tegenwoordig aan heel wat veranderingen onderhevig. Steeds meer komen er visies over natuurlijk paardenhouden en vriendelijkere trainingsmethoden onder de aandacht. Eén van die bewegingen naar een nieuwe manier van samen leven met paarden kreeg vorm onder het concept ‘paddock paradise’, ontwikkeld door de Amerikaanse hoefsmid Jamie Jackson. Sanne De Smet vertelt er hierna meer over.

Paardenbos: een plek waar mens, dier en natuur samenkomen

Vanuit de verschillende gezondheidsproblemen die hij in zijn werk tegen kwam, ontwikkelde hij een manier van paarden houden waarbij paarden dichter bij hun eigen natuur kunnen blijven en dus ook gezonder blijven. Dat concept werd verder nog uitgebreid tot het idee van een ‘equihabitat’ waarin er ook aandacht is voor de integratie in het landschap en het creëren van een paardenplek waar meerdere dier- en plantensoorten samen komen. Paardenbos heeft de kennis van deze moderne visies op paarden houden geïntegreerd, en vorm gegeven aan een paardenplek waar zowel mens als dier tot rust komt.
De weide bestaat uit een breed pad rondom het perceel waarlangs er verschillende bomen en struiken staan. De beplanting rondom de weide is eetbaar voor paarden waardoor de paarden tijdens de lente en de zomer kunnen snoepen van overhangende takken of hagen die door de draad gegroeid zijn. Paarden dienen voldoende ruwvoer te krijgen en kunnen niet langer dan 4u zonder voedsel. Omdat ze zoveel eetbare planten en bomen vinden langs het pad is er altijd nog wel wat te eten en komen we tegemoet aan hun behoefte om veel te kauwen, ook als het hooinet even leeg is. Op het pad wordt op verschillende plekken hooi aangeboden en ook voor het drinken of de stal moeten de paarden een eindje om lopen. Zo worden ze gestimuleerd om meer te bewegen zoals paarden eigenlijk in de natuur ook doen. Meer beweging heeft een positief effect op tal van hedendaagse paardenproblematieken zoals overgewicht, stalbenen, slechte hoeven of stalondeugden. Niet alleen de paarden maar ook vogels, vlinders, bijen, vleermuizen, egels en tal van insecten vinden hier een thuis. Vele boom- en plantensoorten zijn niet giftig voor paarden en trekken insecten aan die een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze tijden.


Paardenbos is een praktijk voor therapie met assistentie van paarden. Mensen ondersteunen met paarden, dat begint met een gezond paard zowel emotioneel als fysiek. Daar draagt de inrichting van de weide aan bij. De paarden leven hier echt als een kudde die altijd onderweg is. Ze gaan in de stal wanneer ze dat zelf nodig vinden, ze gaan samen drinken, ze wandelen samen langs het pad op zoek naar takken, afgewaaide blaadjes,… Het mooiste compliment voor onze plek komt altijd van de mensen die hier op therapie komen. Ze zijn verbaasd over de inrichting van de weide en vinden het fijn dat alles zo groen is. Alleen nog maar in de natuur zijn heeft al een kalmerend effect op ons zenuwstelsel. Met de ziektes van deze tijd als burn-out, depressie en veel stressklachten is natuur iets waar wij mensen meer dan ooit nood aan hebben.


Steeds meer mensen beginnen open te staan voor een moderne manier van paarden houden. Het klimaat en de dieren vragen ons om stil te staan bij hoe we leven en wat we met ons stukje aarde doen. Ook paarden vinden het fijner om op een weide te staan met bomen en planten die hun voorzien van schaduw en andere diersoorten rondom hen. Zo heeft moeder natuur het eigenlijk voorzien.

Sanne De Smet

[email protected]