Die roze zak: zet hem aan de deur

08 Oktober 2015

Die roze zak: zet hem aan de deur

Vanaf februari 2016 wordt de roze zak aan huis opgehaald. Dat is een  belangrijke verwezenlijking van Groen Bornem. Maar wie of wat is die roze zak eigenlijk? De roze zak bevat alle plastics die niet in de blauwe zak mogen, zoals plastic verpakkingen, folies, zakjes, draagtassen, kuipjes, (boter-) vlootjes, potjes, kleerhangers, bloempotjes, klein speelgoed, enz. Alles even afspoelen zodat de zak niet gaat stinken. Heel veel afval dus dat uit de witte zak verdwijnt. En dat is goed om 2 redenen: uw portemonnee én ons milieu.Ongeveer 22 euro besparing per jaar

Jaarlijks produceert een gezin van 4 mensen makkelijk 12 roze zakken. Dat afval verdwijnt uit de dure restafalzak van 2,5 euro. 12 x 2,5 is 25 euro bespaard. De roze zak kost 0,25 euro x 12 stuks. Dat is 3 euro. Wie sorteert, spaart dus 22 euro per jaar. De ophaling en verwerking zijn een kost voor de gemeente en wordt deels vergoed door Fost Plus, dus GEEN prijsstijging van de roze zak.


Uw roze zak komt terug naar huis

Kijk maar eens op de website van Ekol, de enige fabriek in België waar de roze zak wordt verwerkt. Ze maken er bloembakken, fietsenrekken, verkeerspalen en meubilair. Een picknicktafel bijvoorbeeld bevat 4 jaar afval van 4 mensen, afkomstig uit uw roze zak! www.ekol.be


Wanneer wordt de roze zak opgehaald?

Alle data staan in de afvalkalender 2016 van Ivarem die binnenkort in jouw bus valt. Ook op de website van Ivarem en de gemeente Bornem zal je de ophaaldata kunnen raadplegen.
Reeds vele Bornemnaars hadden al de weg gevonden om hun roze zak naar het containerpark te brengen. Dat is niet meer nodig, maar mag nog steeds tussen de ophalingen door.


Wel in Bornem en St.-Amands, niet in Puurs

Waarom doen we mee aan de ophaling? De witte zak is heel wat duurder geworden omdat Ivarem zijn kosten wil dekken. Maar ook in enkele andere gemeenten haalt men de roze zak voortaan op. De blauwe zak blijft uiteraard ook nuttig, maar zal in de toekomst wellicht minder afval bevatten, zodat we de roze zak wat meer kunnen ophalen. De ophaling is een belangrijke verwezenlijking van Groen voor de Bornemnaars. Groen Bornem heeft nog meer verrassingen in petto de volgende jaren, waar U, uw portemonnee en ons milieu beter van worden. Wij houden U op de hoogte!