In Wintam luiden de klokken weer

30 Maart 2020

In Wintam luiden de klokken weer

Solidariteit zit hem - zeker in tijden van het coronavirus - in kleine dingen. Het is hartverwarmend hoe vele mensen vol creativiteit oplossingen zoeken voor de problemen die zich stellen. En zeker niet alleen de eigen problemen. Buren helpen elkaar, gezonde mensen gaan winkelen voor zieken en ouderen, mondmaskers naaien, handgeklap voor de zorgsector enz. De Wintamnaren doen er nog een heuse schep bovenop: sinds een tijdje luiden elke dag om 20 uur de klokken van de kerk weer als solidariteit voor alle verzorgenden. Een knap gebaar en een riem onder het hart van vele zorgverstrekkers. Hopelijk wordt dit binnen enkele maanden, als de coronastorm wat gaan liggen is, niet vergeten en wordt er door het huidige beleid eindelijk iets gedaan aan de stiefmoederlijke behandeling van de zorgsector. Echte maatregelen waar zij al méér dan 20 jaar naar snakken. Ben je geïnteresseerd naar ons standpunt hierover? Lees dan zeker hierna verder.

De patiënt staat voor ons centraal. Ziekenhuizen zijn geen fabrieken. Iedereen heeft recht op goede en toegankelijke zorg zonder zich zorgen te hoeven maken over de factuur. We brengen de eerstelijnszorg dichter bij de patiënten en we laten hen mee beslissen. Overbodige medicatie en prestaties pakken we aan.

Voorkomen is beter dan genezen. We werken aan een gezondere leefomgeving en preventie, want zo worden minder mensen ziek. We verdubbelen het budget voor ziektepreventie en stellen gezondheidsdoelstellingen op samen met de verschillende bevoegdheidsniveaus en -domeinen. Zo besparen we op de kosten van de gezondheidszorg, zonder aan de zorg zelf te raken.

Heb je zorg nodig, dan moet je snel en laagdrempelig geholpen worden. Groen wil de eerstelijnszorg uitbouwen en versterken. Zo willen we dat meer mensen terecht kunnen in de gratis wijkgezondheidscentra en we versterken de multidisciplinaire groepspraktijken. In die praktijken betaal je voortaan enkel nog het enkel remgeld. Het ziekenfonds betaalt de rest van het ereloon rechtstreeks aan de dokter of zorgverlener.

Ook voor psychologische hulp moet de drempel omlaag. Samen met je psycholoog of huisarts bepaal je of je een kortdurend of een gespecialiseerd traject nodig hebt. Er wordt voldoende budget voorzien voor psychologische hulp op de eerste lijn, zodat iedereen kan rekenen op een terugbetaling, ook jongeren en ouderen.

Ziekte maakt mensen kwetsbaar, ook financieel. Daarom zetten we onze schouders onder een sterke basisverzekering die voldoende gezondheidsrisico's dekt. De maximumfactuur breiden we uit naar noodzakelijke voedingssupplementen en pijnstillers voor chronische ziekten. In het ziekenhuis schaffen we ereloonsupplementen voor noodzakelijke ingrepen af.

Overbodige geneesmiddelen of prestaties pakken we aan door zorgverleners voortaan een een vast bedrag per patiënt te geven en het bedrag per behandeling te verlagen. Geneesmiddelen maken we goedkoper door met openbare aanbestedingen te werken met meerdere aanbieders. Zo krijgt de patiënt de beste prijs, kan het farmaceutisch bedrijf de productie beter plannen en kunnen apothekers hun stock beter organiseren. Om de prijs voor innovatieve geneesmiddelen te drukken, moeten we internationaal samenwerken en indien nodig ingrijpen met prijscontrole.

Tot slot zetten we ook in het beleid de patiënt centraal. Met sterke rechten voor de patiënt en participatie maken we een gezondheidszorg op maat van de patiënt, eerder dan op maat van de zorgvoorziening.

 

Sluit je aan bij Groen en zet je schouders onder een gezondheidszorg waar de patiënt centraal staat.

Word lid