Nicole Van Praet in het Zilverblad van Groen

22 December 2020

Nicole Van Praet in het Zilverblad van Groen

Het Zilverblad is het 3-maandelijks tijdschrift van Groenplus. Groenplus is de Groene afdeling voor 55-plussers. Ditmaal staat er een mooi artikel over onze Groene Schepen in. Maar ook andere thema's uit het blad zijn de moeite waard om door te nemen. Wil je meer weten over Groenplus: www.groen-plus.be.

Het artikel:

Af en toe focussen we op GroenPlussers, actief in de gemeentepolitiek. Wie we gerust een doener en een gangmaker mogen noemen, is Nicole Van Praet. Sinds 2018 is ze in Bornem schepen van Milieu, Energie, Waterbeleid, Openbaar groen,
Mondiaal beleid, Buurten en Dierenwelzijn. Een hele boterham. Hoe kan Nicole die behappen?


Nicole (brede glimlach): Ik ben gelukkig op pensioen en kan heel wat van mijn tijd spenderen aan mijn politiek engagement.


Zilverblad: Is het de eerste keer dat Groen Bornem deel uitmaakt van het bestuur?
Neen, vorige legislatuur bestuurden wij ook mee, met Tom Van Bel als enige schepen en ikzelf als gemeenteraadslid.

In 2018 koos Groen Bornem ervoor om met ‘Iedereen Bornem’, een samenwerking tussen sp.a, Open VLD, Bornem democratisch en Onafhankelijken, naar de kiezer te stappen. Jij was mee de architect van deze formule. Wat motiveerde je?

Ik denk dat de tijd van de traditionele politieke partijen, zeker lokaal, op de terugweg is. De toekomst ligt in de actieve betrokkenheid van de burger bij het bestuur. Daarom namen we ook onafhankelijken mee aan boord. Tegelijk was de hele oppositie –VB uitgezonderd- verenigd. Binnen dit
brede spectrum ontstond kruisbestuiving en werden heel wat knelpunten op voorhand uitgeklaard.

Jullie besturen nu samen met N-VA. Wat zijn je bevindingen?

Ik kan alleen maar zeggen dat dit tot hiertoe enorm goed meevalt. We hebben een N-VA burgemeester waarmee zeer goed te besturen valt. Als je met goede argumenten komt, staat hij achter je en krijg je alle steun. Mobiliteit ligt bij N-VA. Dankzij hun schepen is er in Bornem onlangs een nieuw mobiliteitsplan ingevoerd, waarbij heel het centrum fietszone werd. Daar konden we vroeger alleen maar van dromen.

Wat zit er de komende jaren nog in de pijplijn?
Ik was de eerste in de provincie Antwerpen die het Bomencharter ondertekende en zou graag 22.000 bomen planten in Bornem, één voor elke inwoner. De droogte baart me grote zorgen en ik hoop dat we de trend naar “minder beton “ kunnen ombuigen. Ik wil ook dichtgemaakte grachten openmaken en via sluizen waardevolle natuurgebieden irrigeren. We zijn bezig een droogte- en hemelwaterplan uit te werken. We willen ook meer functioneel en klimaatbestendig openbaar groen aanleggen, dat met medewerking van de burger. Sinds kort zijn we ook een bijenvriendelijke gemeente en we gaan nog maatregelen treffen voor meer biodiversiteit.

Denken jullie ook aan internationale samenwerking?

Samen met onze zustergemeente Nquthu in Zuid Afrika hebben we, met ons project ‘Afval voor tewerkstelling’, een 2e plaats behaald, na Barcelona/Marrakech, in de prestigieuze FORMAwards. We waren de enige Belgische gemeente die geselecteerd was. (pauzeert even) Heb je nog even tijd, ik zou nog uren kunnen doorgaan! Politiek is mijn passie en als ik ergens voor ga, dan bijt ik me erin vast.

Laatste vraag, hoe pakten jullie corona aan?

Corona zorgde echt voor een crisismoment. Maar we zijn erin geslaagd om ouderen en kwetsbaren een hart onder de riem te steken, door hen op te bellen voor een praatje en met de vraag wat we voor hen konden doen.
Door corona hebben we wat tijd verloren, maar Bornem zal er over 4 jaar, wat mij betreft, ‘groener’ en ‘socialer’ uitzien.

 

Wil je het zilverblad helemaal lezen? Lees hier

Ben je 55-plus en Groen? Word lid van Groen en ontvang gratis de volgende edities van dit interessante ledenblad van Groenplus.